2011. november 7., hétfő

A mi pénzünkből

A történelem legszörnyűbb fegyvere húsz emelet magas. Oszloplábai ahová lépnek, besüpped a földkéreg. Pláne, hogy van neki száz. Nem gépezet, de nem is élőlény, hanem a kettő ördögi ötvözete. Azt gondolod, hirtelen két újabb Hold nőtt az égen. Nézed csodálkozva, ahogy a holdak egyre nagyobbak lesznek és csak akkor döbbensz rá, hogy a szörnyeteg szemeibe bámulsz, amikor ott liheg előtted. Rád néz a rezzenéstelen holdszemeivel és te csak állsz, mint a róka a reflektor fénykévéjében ... aztán egy marék por sem marad belőled.

A gazdái egy barlangban tartják, a föld alatt. Ha reng a föld, az azért van, mert a fegyvert harcra képezik. Hogyan kell egyetlen lángcsóvával elpusztítani egy várost. Hogyan kell kiinni a tengert, lenyelni a napot és hozzá embermilliókat beszürbölni desszertként. A gazdái félnek tőle egy kicsit. Vagy nagyon. Ámde ahogy a szúrós botot, a vasgereblyét vagy a változó kamatozású hitelt sem féltek a világra szabadítani, úgy a szörnyeteget is kiengedik a barlangból, ha az extraprofitjukat veszélyben forogni látják.

Nevezhetjük sárkánynak is. Sárkányt tartani, növeszteni vagy képezni nem olcsó mulatság, a tűzcsóvájának útjába kerülni pedig csúnya halál.

A fegyvert, ami majd a pusztulásotokat okozza, mégis veletek fizettetik ki a Világtulajdonosok. Aztán amikor már nem lesz a piti kis reszelésetekre szükség, ti lesztek a sárkány vacsorája.

Akkor bánhatjátok majd, hogy nem hallgattatok rám.

7 megjegyzés:

  1. Mi ez a több hold az égen? Lehet, hogy maga is az 1Q84-et olvassa éppen?
    -----------
    OFF: Pörzse képviselő úr híres interpellációjának hatására:
    "Tudja-e államtitkár úr azt, hogy a János vitézben Juliska prostituáltként dolgozik"
    megnéztük a Nemzetiben az "Egyszer élünk avagy a tenger ..." c. darabot.
    Ez jó és KGB úrnak ajánlható. A feketénél is feketébb, többrétegű humor, melybe időnként szívbemarkoló képeket tettek bele.
    Egyébként nagyon antikommunista (főleg antisztálinista, de a 3. felvonás már antikádárista is.) Tökéletesnek nem tökéletes, de Örkénnyel vmint Tanú c. filmmel összemérhető minőség.

    VálaszTörlés
  2. A tobb hold az egen a szakralis tudatmodosito szer hatasa. Mar a taltosok is fogyasztottak.

    Azt hallottam, az a darab 4 ora hosszu.

    VálaszTörlés
  3. Tényleg 4 óra hosszú, de aki az ön humorán edződött, annak meg se kottyan.
    Egyébként a többiek sem látszottak unatkozni: telt ház volt, és senki sem izgett-mozgott.
    (((Meglepő módon még egy ismert színikritikus is ott volt a mégismertebb esztéta pasijával; gondolom ők azt ellenőrizték, hogyan boldogul Stohl Buci szerepével a beugró Alföldi.)))

    VálaszTörlés
  4. Hat a kommentarok itt alul eleg vegyesek.

    Az en humorom tobbet kapna, mint 7.3/10 (ha lenne lehetoseg szavazni, de nincs).

    VálaszTörlés
  5. Kösz, átfutottam. A 3. felvonás a Kádár korról ad hideglelős képet. Nem kegyetlennek mutatja, nem vérszomjasnak, hanem csak mérhetetlenül gusztustalannak. Amilyen volt is valójában. Nem csoda, hogy kiverte a biztosítékot többekben.
    ----
    Ami a humorának megszavaztatását illeti: technikailag megoldható éppen ...

    VálaszTörlés
  6. Mire célozgat itt a szavazással? Ez egy megmondóblog és az igazság fáj. A szavazás elrontaná a hatást, azt az érzést keltené a szavazóban, hogy visszaüthet a fájó igazságnak, amikor pedig csendesen szenvednie kellene.

    VálaszTörlés
  7. Hát igen, a kattintás túl kényelmes csapásmód lenne. Egész mondatokban ez sokkal fárasztóbb, és fennáll a veszély, hogy a fájó igazságra visszaütő hülyét csinál magából.

    VálaszTörlés